Thursday, February 13, 2020

Nädal 2. Veebi kujunemine

                         Kujutiste tulemus päringule enquire programming bernes lee
                          Pilt

ENQUIRE



        Juba 1980. algul oli üheks suurimaks väljakutseks dokumenteerimine ja sünkroonne andmeedastus. Levinumad olid emailid ja faili edastus. Kuid erinevate osakondade ja töötajate erinevad riistavaralised ja tarkvaralised lahendused tegid selle infovahetuse ekstreemselt raskeks. Vaja oli standardiseeritud süsteemi mis võtaks arvesse kõiki erinevaid tehnilisi lahendusi.
        Nii alustas juba 1980. füüsik Tim Berners-Lee, töötades Euroopa Tuumauuringute Keskuse (CERN) suures 11000 liikmelises meeskonnas, tööd ühtse süsteemi loomisel. Esimene hüperteksti märgistuskeele prototüüpe oli just Enquire, mis sai nime väidetavalt ühe Berners-Lee poolt loetud raamatu pealkirjast. 
        Algne Enquire toimis sarnaselt tänapäeva interneti lehele. Olid olemas lehed, mida nimetati kaartideks ning olid lingid. Lingid suunasid sind vajaliku info juurde. Enquire üks probleeme oli, et puudus piltide kuvamise võimalus. Lisaks oli selle idee ja teostuse nõrgimaks lüliks probleem, kus info juurde tekkimisel pidid tekkima uued viited ja seosed. Info liikumine oleks pidanud olema kahesuunaline, et võimaldada väliste linkide ja andmebaasidega ühendumist.
        Berners-Lee loovutas projekti CERN siseselt, kuid väidetavalt selle edasine arendus ei olnud võimalik kuna arvatakse, et tarkvara kirjutati salvestuskohas üle.



HTML


        Enquire, vaatamata oma põrumisele, oli korralik õppetund Tim Berners-Lee jaoks. Ta sai aru, et inimeste andmete manageerimine sünkroonselt on süsteemi nõrk koht. Enquire baasil mõtles ja arendas ta edasi uut süsteemi, milleks oli nüüdseks kuulus HyperText Markup Language ehk 'hüperteksti märgistuskeel'. See oli viis kuidas kuvada erinevatele inimestele andmeid mis on salvestatud mõnda andmebaasi ning valikuliselt saada ligipääs erinevatele, kuid sarnase sisuga andmetele. Võib ka õelda, et esimene hashtag sai enda alguse sealt, sest informatsiooni tagimine ehk üldise identifikaatori idee oli siduda info sarnasuste põhjal. 1990a. esitas Berners-Lee CERNile kirjaliku dokumendi näol ettepaneku, kus selgitas miks oleks selline süsteem ja standardiseerimine vajalik ning mida oleks selle jaoks vaja teha.
        HTML-ist sai edukas standardiseeritud viis kuidas brauser kuvab informatsiooni. HTML-is kirjutatakse anded tagide vahele, mis otsustada millist infot ja kuidas seda kuvada ning kuhu paigutada. HTML on edasi arenenud 5 verisooni jagu ning on peamine veebi andmete kuvamise viis.


No comments:

Post a Comment