Thursday, February 27, 2020

Nädal 4. Info- ja võrguühiskond

Kõige enam realiseerunud visioonipunkt

    Eesti infoühiskonna arengukavast 2020 võib välja lugeda paar punkti, mis justkui lõimuvad.

    Visioon: Kõik enim kasutatavad teenused, nii avaliku kui ka erasektori pakutavad, on lihtsad ja mugavad.Need on kergesti leitavad ja tellitavad, hästi ja tõhusalt osutatud.Sellised  teenused  on  Eestis kättesaadavad kõikjal ja kõigile.Tagatud on, et inimesel oleksid alati andmed „kaasas“ ehk kõigis seadmetes turvaliselt kasutatavad.
   VisioonTervishoid  ja  sotsiaalteenused (eriti  hoolekanne)  on  viidud  IKT  abil  uuele  kvaliteeditasemele. Need  on personaalsed  ja  ennetavad,  tuginevad tõhusalt toimivale  tagatoale  ja  kaugteenuste osutamisele.

    Nende lausete põhjal võib tegelikult kirjeldada EMTA-t ehk Eesti Maksu- ja Tolliametit. Aastatega on teenus ja kvaliteet märgatavalt tõusnud. Kirjutan vaid oma kogemuste põhjal kuna mäletan milline piin oli omal ajal vormistada maksutagastuse dokumenti. Aastatega see paranes, kuid ikka pidid vajutama paarteist klikki, et jõuda lõpliku vormi juurde. Sellel aastal tegin ära maksutagastuse - kui ma ei eksi - 4 klikiga. Autentimine pangaga, kes edastab vajalikud andmed edasi EMTA-le ning seal on juba eelnevalt täidetud maksutagastuse vorm, mida saab vajadusel täiendada erijuhuste puhul. Üldiselt enamus andmeid on teada nagu makstud maksud, erinevad soodustused maksete ja maksude pealt ning ka kohustused. Natuke häiriv on, et minu üle peetakse arvepidamist kuskil aga eks see on see vabadus mille oleme loovutanud mugavuse ja kiiruse eest.
    Ka EMTA enda EMTA Arengukava 2017-2020 - 2018 aasta kokkuvõte peegeldab seda.
Tsiteerin : "2018. aastal  kasutati  97,55%  meie  teenustest  kontaktivabalt  ehk  kliendid  ei pidanud pöörduma teenuse kasutamisel või abi saamiseks meie töötajate poole. Letivabade teenuste osakaal oli 99,38%. See tähendab, et väga väike osa meie klientidest käib oma maksuasju ajamas teenindusbüroodes."
    Võin õelda, et see vastab tõele, kuna olen suuremat sorti "netishoppaja". Enamus problemaatikat on suudetud ära lahendada kus erinevate import kaupade maksustamine tekitas suuri raskusi liigitamise tõttu.
    Ja loomulikult on haigekassa ja terviseameti teenused kordades paranenud. Haiguslehed ning ravimite retseptid oleksid pidanud juba enesestmõistetavalt palju varem digitaalseks muutuma.

Kõige vähem realiseerunud visioonipunkt


        Visioon: Inimesed  on  saanud  IKT  abil nn  targaks  tarbijaks. Nad hoiavad raha kokku või saavad teenitud raha eest rohkem väärtust, näiteks elades tarkades majades või ostes interneti kaudu rohkem e-poodidest.

    Siinkohal on raskused leidmaks allikat, mis seda visiooni täitumist kinnitaks. Küll on aga isiklikud vaatlused andud natuke vastupidise mulje. Kohendaks siinkohal natuke esimest lauset "Inimesed  on  saanud  IKT  abil nn  targaks  tarbijaks." IKT on andnud vabad käed nö. massitarbimisele, mis ei pruugi just tähendada tarka tarbimist. On veel pikk maa minna kuni ühiskond ühtlustub ning kõik jõuavad järgi IT-le ja selle eestvedajatele. Siinkohal tooks välja artikli mida ümber kirjutama ei hakka, kuid kõnetas mind ning kinnitas minu vaatepunkti. Siinkohal siis on tähtis aru saada, et "väärtust" võime erinevalt tõlgendada, samamoodi nagu tarka tarbijat :)

Postimees: Kiirem tehnika on toonud kaasa IQ languse

No comments:

Post a Comment