Thursday, April 9, 2020

Nädal 10. Vabast tarkvarast vaba kultuurini


Kes või mis on häkker?

                          What is Hacking? | Hacking Definition | Avast
                          Pilt

      Häkker on see kes murrab sisse sinu pangakontole ja varastab kogu sinu raha, või muugib lahti sinu arvuti ja kustutab kõik sinu andmed. Vale! Need on kräkkerid.

      Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO kirjeldab väga konkreetselt kelle või millega on tegu.
On hulk inimesi, kes väärtustavad teadmisi ja oskusi teistmoodi kui enamus. Neid paneb tiksuma vajadus teada saada kuidas midagi on tehtud, kuidas seda saaks paremaks teha, teisiti teha, nõrgad kohad tugevdada. Need on häkkerid. Peamiselt võiks pidada häkkeriks inimest kelle kirg on pöördprojekteerimine. Olen ise natuke sedasorti huvidega ja mõistan kui motiveeri ja huvitav selline hobi ja huvi võib olla.
      Raymond kirjeldab, kuidas häkkerid on tavaliselt heade kavatsustega ning soovivad teadmisi ka teistega jagada. Eesmärk pole kunagi midagi murda isikliku kasu teenimiseks, vaid jagada kõigiga oma teadmisi ja avastusi. Veel kirjutab Raymond, et: "Häkkerid on juba loomu poolest autoritaarsuse vastu." See väide ilmselt peab paika, kuna juba avatud koodiga või õpetuse ja skeemiga riistvara, ei pea pöördprojekteerima. Pool põnevusest on juba kaotatud.

    Edasi kirjutatakse sellest, kuidas häkkeriks saada. Peab olema motivatsioon, tahe, oskused. Eks see laieneb iga ala peale. Esimesena tuleks õppida selgeks mõni programmeerimiskeel. Soovitatakse näputäis tõsisemaid keeli millega saab väga palju teha ja eksperimenteerida aga siinkohal olen autoriga nõus, et kindlasti peaks selgeks saama vähemalt mingil määral C programmeerimiskeele, sest just see on suure enamuse tänapäeval kasutuses olevate süsteemide alustala. Lisaks tuleb selgeks õppida Unixi laadsete süsteemide põhialused. Kasuks tulevad kindlasti Inglise keel ning võibolla natuke veebitehnoloogiate teadmisi, sest kuidas muidu sa kuhugi sisse saad häkkida. Võibolla ainult oma kodu mikrolaine ahju (mis olgu õeldud, et on ka omaette saavutus). Abiks võib olla Linux Kali, mis on just selleks ideaalne tööriist, et oma esimesed häkkerluse sammud teha. Elame ajastul, kus kõigil on internet ja ülemaailmsed teadmised - vabandusi ei aksepteerita.

      Häkkerlus ei ole prestiiži küsimus. Enamus häkkerlusest toimub suletud uste/kardinate taga. Need inimesed ei otsi endale kiitust ega aupaistet. White hat-id ehk head häkkerid, kelle peamiseks tegevusalaks on turvasüsteemide häkkimine, tihtipeale raporteerivad oma teadmised anonüümselt tarkvara omanikule ilma, et need jõuaks eluski avalikuse ette. Neid huvitab, et asjad toimiksid, et neid arendataks õigesti ja õilsate eesmärkidega. Ja nende häkkimine on see osa mis rõõmu ja lõbu toob!

                                    All Nerd Review – Nerdietoad
                                     Pilt

      Vaatamata levinud stereotüüpsele arvamusele, ei pruugi häkkerid alati nohikulaadsed inimesed olla. Väga tihti on nad haritud ja väga korrektse väljendusoskusega. Nagu ka Raymond väidab, tundub ka loogiline, et neil on aega ja huvi palju lugeda, harida end, leida ka häkkimisest väljaspool olevaid huvisid ja tegevusi kuhu oma tähelepanu ja süvenemisoskust rakendada.


      Veel on kirjatükis rida küsimusi Raymondi poolt, mida lugeja saaks endalt küsida, et välja selgitaga kas ta on juba või hakkab saama häkkeriks.

Need leiab eesti keeles SIIT ja inglise keeles SIIT.


No comments:

Post a Comment