Monday, April 20, 2020

Nädal 12. Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Alustan negatiivse aspektiga veebi kasutatavusest.

                                         Old meme report - Imgflip

    Aeg läheb edasi, uued tehnoloogiad ja võimalused kerkivad esile. Ainult konkureeriv, moodne ja huvitav saab jaole, teised vajuvad taustale. Kõik üritavad saada oma osa pirukast ning arendada ikka uusi ja huvitavaid asju. Õeldakse ju, et hea programmeerija käib ajaga kaasas ning õpib kõik uuemad asjad ära - ilma nagu ei saagi. Kõik see aga toob endaga kaasa ka negatiivseid nähtusid.
    Veeb on nüüd 30 aastat vana, keskealine juba. On olnud aega harjutada ning vigu likvideerida ... või siiski ? Igaüks üritab ikka enda asja ajada, saada uueks googleks. Aga ... võib olla on see natuke ühekülgne või kitsa silmaringiga vaatenurk aga justkui kvaliteet hakkab langema ??
    Mitmed erinevad brauserid teevad vajalikuks erinevaid probleeme ja lähenemisi välistada. Uute tehnoloogiate õppimine ei anna uutele asjahuvilistele väga aega vanemate asjadega süvitsi tutvuda. Maitse asi aga kõige uuem Facebook uuendus tegi veebisaidi äärmiselt ebamugavaks ja üleküllustatuks. Kaks Facebooki tabi koormavad brauserit ka kasutavad tohutult mälu. MS Teams toimib igapäev erinevalt, küll ei hoiata sõnumitest, küll ei saada pilte ära, küll ei kuva pilte - selle kõige asemele on pandud hulgi emotikone mis kirja ära peidavad. ID kaardi liidesed erinevatel saitidel toimivad erineva tõhususega, vahel toimib, vahel mitte, alati olenedes brauserist mida kasutad ning selle lisadest. Elementaarsed veebisuhtlusvahendid on lisadest nii üle koormatud, et funktsionaalsus ja kiirus on sootuks kaugele kaugele unustuste maale maja jäänud.
    Ühilduvuse probleemid, kiirus, kasutusmugavus (just väga sõltuv kiirusest), stabiilsus. Kõik need asjad oleksid nagu unustatud kogu selle modernse võimekuse ja võimaluste juures.

Jätkaks vähe positiivsema noodiga.

authentication meme Memes & GIFs - Imgflip

    Suur mugavus tänapäeval internetis on just autentimine ja kõik sellega kaasas käiv "mambo-dzambo". Emailid iseenesest on juba väga kaheldava turvalisusega - parooli taastamine või üle kirjutamine paljudel saitidel on naljanumber. Just mobiiltelefoni kasutada kaheastmeliseks autentimiseks on üks parimaid lahendusi siiani. Sinu taskus olevasse isiklikku telefoni on üpris raske sisse murda siiani ning turvalisemat kohta kinnituseks saada vist pole. Läbi pankade ja monopolfirmade veebiteenuste autentimine kindlustab mõnel määral, et sinu turvalisuse taga on suurem punt asjatundjaid. Ka neid tuleb tihti kriitilise pilguga vaadata, kuid parem siiski kui suvaline Taivo tänavalt (vabandan suvaline Taivo tänavalt - ei midagi isiklikku). Ühise suure süsteemi turvamine on kindlasti kergem ja parem kui tuhandete pisiaukude lappimine. On ju kõigil neid paroole jalaga segada erinevate saitide vahel. Seda kõike hallata hõlbustavad ka paroolide manageerimise tarkvarad, mis lisab veebi kasutatavusele boonuspunkte.


No comments:

Post a Comment