Monday, March 2, 2020

Nädal 5. Võrgusuhtluse eripärad


 Virginia Shea - "Netiquette"
  1. Ole inimene (Remember the human).
  2. Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus (Adhere to the same standards of behavior online that you follow in real life).
  3. Tea, kus sa oled (Know where you are in cyberspace).
  4. Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust (Respect other people's time and bandwidth).
  5. Näe võrgus hea välja (Make yourself look good online).
  6. Jaga oma teadmisi (Share expert knowledge).
  7. Aita piirata sõimusõdu (Help keep flame wars under control).
  8. Austa teiste inimeste privaatsust (Respect other people's privacy).
  9. Ära kuritarvita oma võimu (Don't abuse your power).
  10. Andesta teistele nende eksimused (Be forgiving of other people's mistakes).

Võtaks siit vaatluse alla just selle magusa 9. Ära kuritarvita oma võimu (Don't abuse your power) punkti.
Tegemist on internetis suhtlemiseks soovituslike käskude/reeglite, mis võiks kehtida igale kasutajale. Loomulikult siin eeskätt peetakse silmas administraatoreid ja arendajaid ja teisi IT alaseid spetsialiste, kellel oleks siis nagu võim kasutajate andmete üle. Aga siinkohal jääb märkamata tõsiasi, et suurem võitlus selle üle käib juba pikemat aega ja väga suures plaanis ning globaalselt. Nimelt GDPR ja kõik muu sellega seonduv.
Kujutiste tulemus päringule web cookies meme

    Küpsiste kasutamine on tuntavalt hõlbustanud ja mugavdanud meie interneti kasutamise viise. Me ei oskaks ilma nendeta väga hakkama saadagi. Aga "ära kuritarvita oma võimu" on siinkohal väga vastuolus, sest kogu see madin just selle üle käibki. Enamus veebisaite hoiatab sind sisenemisel, et salvestame andmeid ja kasutame nii ja naa. Vali kas oled nõus sellega, et kasutame neid sulle meeldiva reklaami ja sisu esitamiseks või mitte. Ehk, tegelikult väga paljud saidid salvestavad ja kasutavad sinu andmeid jätkuvalt edasi, lihtsalt reklaamid ja sisu pole sulle sobitatud. Selles saab ilusti veenduda kui tegemist pole serverpoolsete küpsistega. Tühjendad küpsised brauseris ja lähed veebilehti külastama nõustumata andmete kasutamisega.
    Tegelikult tuleb väljas, et suurem enamus kuritarvitab seda võimu, kuna veebilehe kuvamiseks tegelikult sul ei ole üldse vaja küpsiseid. Ainult siis kui sa tahad väga põnevat ja keerulist kodulehte meisterdada ning ka siis piisab sul näiteks kasutaja brauseri nimest ja versioonist ning võibolla operatsioonisüsteemi tüübist vms.
    Lühidalt, me oleme juba ammu kaotamas seda reeglit / sõda, sest inimkond on nii ahne ning reklaamisõltlased ja ma ei leia kuidas sellest situatsioonist võitjana võiks välja tulla.
"With great power there must also come great responsibility" - kahjuks teist osa lausest ei viitsi vist pooled inimesed tänapäeval enam eriti lugeda.

No comments:

Post a Comment