Thursday, March 26, 2020

Nädal 8. IT proff...?

IT proff


    Kes või mis imeloom on IT proff? 
    Eesti keele seletav sõnaraamat kirjeldab : professionaal - elukutseliselt mingil alal tegutseja, elukutseline; oma ala meister. Sellest võiks järeldada, et tegemist on tipptegijaga oma alal. Nii nagu ka IT eetiliste, sotsiaalsete ja professionaalsete aspektide aines, on ka igal pool mujal sisse lõimunud traditsionaalne maailmavaade, et omandad vastava hariduse ning hiljem lähed tööle oma valitud erialalise ameti peale, saad kogemusi ja kasvatad oma staatust. Lähenen asjale natuke teisest küljest..

    Pakun julgelt, et IT proffi mainides tuleb enamusele silme ette pigem programmeerija, arendaja, admin. Siiski on neid ameteid ja erialasid tohutult, mille tulemusena tihti suured ja vägevad asjad valmivad. Miks siis selline stereotüüp? Sest ... ja siit tuleb puhtalt isiklik arvamus ... asju loovad ikkagi need nohikud / fanaatikud / huvilised. Need inimesed tihti (leidub erandeid) ei reklaami end ega soovi oma ideesid monetiseerida. Nendest inimestest ongi alguse saanud kõik need avatud lähtekoodiga projektid ja vabavarad. Aga kui sa kõike tasuta teed, kuidas siis ära saab elada. Siin tulebki abiks traditsiooniline mudel ehk Firma või grupp kes reklaamib ja müüb teenust / toodet. Siia tekivad kõik need vahendajad, suhtlejad ja planeerijad. Aga sellest hetkest tekib grupp inimesi kes kõik koonduvad IT-ga tegeleva ettevõtte alla, aga mitte kõik pole IT proffid. Väga tihti on suhtlemine suurim barjäär ja lähebki osa infost kaduma, muidu ei tekiks selliseid humoorikaid pilte, mis tegelikult väga tõepärased on:


    Aga keda siis vajatakse sinna firmadesse? Sellised inimesi kes on pühendunud sellele, mida teevad.
Kedagi kes südamest soovib õppida ja areneda ja seda mitte üksi. Inimene võib olla väga introvertne ja ikkagi olla valmis oma kestast välja tulema, et luua, suhelda ja õppida ning areneda. Kunagi peeti tähtsaks seda, et haridust ja oskusi tõendav dokument oleks olemas. Tänapäeval see enam õnneks või kahjuks nii tõene pole. Võrdsete võimaluste puhul muidugi eelistatakse haridust tõendava paberiga isikut aga see pole juba väga ammu kriteerium tõelise talendi avastamiseks. Piisab tahtest, sõbralikust suhtumisest ning olla avatud kriitikale ja kiitusele. Nagu kaastudeng foorumis kirjutas: "palka suhtumist ja arenda teadmisi".
    Seoses õpitava aine materjali sisus olevale kirjeldusele, et IT spetsialist võiks olla tänapäeval ka hea suhtleja ning abivalmis ja tark ja kogemustega ja õpihimuline ja sõbralik ja .... jne jne, meenub veel üks pilt tarkvara arenduse kohta, mis ütleb rohkem kui tuhat sõna. 

                                          full stack - developer - Funny Memes
                                             Pilt

Samamoodi ma usun, et on ka igasuguse teise IT spetsialisti kohta. Kuskil tulevad piirid ette ja pead valima mis sinu keskkonnas kõige suurem kasutegur on. Tihti on see suhtumine.

No comments:

Post a Comment